MBT/Kitaibel-verseny/Kitaibel-verseny/
Kitaibel-verseny


Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny

5. körlevél

2023/2024. évi Kitaibel-verseny 2. forduló - döntő

A 2023/24. tanév Kitaibel-versenyének első fordulója 2024. január 12-én került megrendezésre, online formában. A versenyre 223 csapat regisztrált, amelyek közül 201 vett végül részt a megmérettetésen. Az első forduló online formában, a Redmenta felületén teszt kitöltés formájában került megrendezésre, amelynek során 25 feladatot kellett a résztvevőknek megoldani 60 perc alatt. Az elérhető maximális pontszám 100 pont volt.

A versenyt három korosztályban rendeztük meg, a továbbjutó csapatok két korosztályban versenyezhetnek tovább. 


2. forduló 

A döntő időpontja: 2024. április 22. (hétfő)

A döntő helyszíne: Széchenyi István Egyetem győri campus, 9026 Győr Egyetem tér 1.

Regisztráció határideje: 2024. március 1. (péntek)

Absztrakt leadásának határidő: 2024. április 10. (szerda)


Kérünk minden csapatot, hogy a döntőre adja le mindenki (egyénileg a csapat minden tagja, valamint a helyszínre érkező kísérő tanárok is) a jelentkezését! A döntőhöz tartozó regisztrációs felület az alábbi linken érhető el: https://ovarikar.sze.hu/kitaibel-verseny

A regisztrációval kapcsolatos kérdésekkel Dr. Zsédely Esztert lehet keresni (zsedely.eszter@sze.hu). 


A döntő egy napos rendezvény lesz, de a messzebbről érkező csapatoknak szállást tudunk biztosítani, melyre vonatkozó igényeiket a regisztráció során tudják leadni.

A szállás költségét a pályázati keretünknek megfelelően és a felmerülő igényektől függően lehet, hogy csak részben tudjuk támogatni. A szállások, apartmanos elrendezésű kollégiumi szobák, szobánként 3 ággyal, két szobánként van közös zuhanyzó és toalett. Apartmanonként csak azonos nemű diákok kerülnek elhelyezésre, és az optimális helykihasználás miatt nem biztos, hogy minden csoportnak tudunk külön szobát vagy apartmant biztosítani. A szállás ára 15.000 Ft/szoba/éj. 

Az utazást ebben az évben nem tudjuk támogatni.
Az étkezést, amely magába foglalja a kávészünetet és az ebédet díjmentesen lehet igénybe venni. Speciális kéréseket a jelentkezési lapon lehet megadni.
A szállással, étkezéssel, parkolással kapcsolatos kérdésekkel is Dr. Zsédely Eszterhez tudnak fordulni (zsedely.eszter@sze.hu).

A 2. forduló feladatai

A döntőben a csapatoknak több feladatban kell megmérettetniük magukat. 

A második fordulóba bejutott csapatoknak a lakókörnyezetük vagy iskolájuk környékén egy természetvédelmi vagy környezetvédelmi problémát kell feltárni, arra megoldási javaslatot vagy kutatást tervezni, esetleg valamilyen akciótervet végre is hajtani. A csapatoknak ezt a projektet kell közösen bemutatniuk, amelynek az absztraktját előzetesen be is kell küldeni. Az előadások végén a zsűri minden csapatnak kérdéseket tesz fel. Az előadások hossza 10 perc, a kérdésekre 5 perc jut csapatonként. Az absztraktokat és az előadást külön pontozza a zsűri. 

Az absztraktok értékelési szempontjai:

 • témaválasztás: (aktualitás, önállóság, érdekesség)
 • helyi jelentőség megvalósulása (iskola vagy lakóhely környéke)
 • kifejező cím
 • szerkezet, tagolódás
 • nyelvezet, stílus, helyesírás
 • terjedelem
 • tartalom


Az előadás értékelési szempontjai:

A zsűri a bemutatott anyagokat az alábbi szempontok figyelembevételével értékeli:

 • témaválasztás (aktualitás, önállóság, érdekesség)
 • helyi jelentőség megvalósulása (iskola vagy lakóhely környéke)
 • személyes érintettség megjelenése
 • kifejező cím
 • tagolódás (bevezetés, problémafelvetés, hipotézis, módszerek bemutatása, eredmények, összegzés-kitekintés, értékelés)
 • tartalom
 • megoldási javaslat /akció minősége és megvalósíthatósága
 • a bemutatott ppt minősége (jól látható ábrák, táblázatok)
 • elmondott szöveg minősége (érthető, kerek magyar mondatok, logikus felépítés és mondanivaló)
 • időkeret betartása
 • vitakészség


Ezenkívül a csapatok egy online tesztet is kitöltenek, a témák megegyeznek az első forduló során kijelölt anyagokkal. A teszt rövidebb lesz, de nehezebb feladatokat tartalmaz. A kitöltésre tisztán 30 perc időt kap minden csapat. A kitöltést a kijelölt számítógépteremben, az ott található számítógépeken kell elvégezni. Semmilyen segítség nem használható a teszt kitöltés során. A felület továbbra is a Redmenta, ugyanazzal a felhasználói fiókkal, mint az első fordulóban.

A döntő előzetes programja

8:00-9:00 - regisztráció és előadások feltöltése

9:00-9:15 - szünet

9:15-9:30 - ünnepélyes megnyitó

9. osztály

10-11-12. osztály

9:30-11:45 - 7 előadás

12:00-13:00 - ebéd

13:00-14:00 - teszt

14:00-14:15 - szünet

14:15-16:00 - 6 előadás

9:30-12:00 - 9 előadás

12:00-13:00 - teszt

13:00-14:00 - ebéd

14:00-14:15 - szünet

14:15-16:00 - 6 előadás

16:00-17:00 - szakmai program

17:00-17:30 - eredményhirdetés és programzárás

17:30-tól - hazautazás


További eredményes versenyzést kíván a 
A szervezőbizottság


4. körlevél
2023/2024. évi Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny

Lezárult a 2023/24-es tanév első fordulója. A versenyre 223 csapat regisztrált, amelyek közül 201 vett végül részt a megmérettetésen. Az első forduló online formában, a Redmenta felületén teszt kitöltés formájában került megrendezésre, amelynek során 25 feladatot kellett a résztvevőknek megoldani 60 perc alatt. Az elérhető maximális pontszám 100 pont volt. 

Több pedagógus kolléga részéről felmerült a kérés, hogy hasznos lenne a következő évi versenyre való felkészüléshez, ha a versenyfeladatok elérhetők lennének az érdeklődők számára. A Szervező Bizottság elfogadta ezt az igényt, és elérhetővé teszi a feladatsort. A versenyen kitöltött feladatlapok a versenyen indult csapatok számára február 10-ig lesznek megtekinthetők a Redmenta felületen. A verseny feladatsora pedig itt érhető el: 

3. körlevél
A verseny első fordulója előtti utolsó tudnivalók
2023/2024. évi Kitaibel-versenyA 2023/24. évi Kitaibel-verseny 1. fordulója 2024. január 12-én kerül megrendezésre, amelyben a csapatok online tesztet töltenek ki a Redmenta felületén.

Néhány fontos információ az első forduló előtt: 
1. A három korosztály külön feladatsort tölt ki. Kérjük, ellenőrizzék, hogy a megfelelő korosztályba került-e a csapat.
2. A Redmenta felületre a csapatok behívása megtörtént. Már látniuk kell a feladatot, amely csak a verseny kezdetekor lesz majd megnyitható. Kérjük, ellenőrizzék, hogy látják-e a feladatlapot és visszajelzést csak abban az esetben írjanak, ha nem látják. 
3. Problémákat (rossz korcsoportba kerültek, nem látható a feladatlap) 2024. 01. 11. 22:00-ig lehet jelezni. Ezután már nem lesz lehetőség a változtatásra. Aki addig nem jelzi, hogy nem látja a feladatlapot az sajnos kiesik a versenyből. 
4. Az 1. forduló versenyfeladatai 2024.01.12-én 9.00 és 10.30 között lesznek kitölthetők. A kitöltésre egy órányi időtartam áll rendelkezésre, ami a feladat indításával aktiválódik, de 10.30-kor a feladat elérhetősége mindenképpen lezárul.
5. Vis major helyzet esetén (pl. áramszünet, internet elérhetőség szünetelése) a verseny alatt Mecsnóber Melindát hívhatják a +36-30-464-5939 telefonszámon. 
6. A verseny során semmilyen segédeszköz (pl.: könyv, újságcikk, telefon, internetes segítség, tanári segítség) nem használható. A verseny ideje alatt szaktanár nem felügyelheti a versenyző csapatokat. Az írásbeli érettségi követelményeit kérnénk betartani a verseny ideje alatt, annak érdekében, hogy a csapatok egyenlő eséllyel indulhassanak. Mellékelve küldünk egy jegyzőkönyv lapot, amelyen az Iskola vezetősége igazolja, hogy a verseny során a fenti elvárásokat betartották. Az aláírt, lepecsételt, beszkennelt dokumentumot 2024. január 20-ig kérjük elküldeni a kitaibelverseny@mbt-biologia.hu e-mail címre. Igazolás nélkül egyetlen csapat sem juthat a döntőbe. Az igazolást kérjük, az Iskola hivatalos e-mail címéről küldjék el!
7. A verseny feladatait ellenőrizzük, és az első forduló eredményéről legkésőbb 2024.01.26-ig adunk tájékoztatást, valamint megnevezésre kerülnek a döntőbe jutott csapatok is. Az online forduló megoldásait nem tesszük elérhetővé a versenyzők számára. Az eredményeket a verseny és az MBT honlapján, valamint körlevél formájában hozzuk nyilvánosságra. 

Néhány hasznos információ a feladatlappal kapcsolatban:
1. A feladatlap összesített pontszáma100 pont. 
2. A feladatok mellett nem jelennek meg a részpontszámok.
3. Néhány feladat megoldásához szükség lehet üres lapra és tollra, ezt érdemes előkészíteni. 
4. Beküldés után nem kapnak visszajelzést az elért pontokról, ezt majd csak a javítás után tesszük közzé. 
5. A feladatok leírásában szereplő utasításokat alaposan olvassák el. A rosszul kitöltött megoldásokat akkor sem fogadjuk el, ha a megoldás egyébként helyes (pl. betűjelek helyett fogalmak beírása).
6. A többszörös választás és a párválasztós feladatok esetében a hibás megoldásért pontlevonás jár, de negatív pontot nem adunk egy feladatra sem.
7. A többszörös választás feladattípust úgy állítottuk be, hogy akár az összes megadott válasz megjelölhető, de hangsúlyozzuk, hogy a hibás válaszokért pontlevonás jár. 
8. Néhány feladat tartalmaz ábrát is, ha ezek nem láthatók teljes terjedelemben, akkor rá kell a képre kattintani, és láthatóvá válik.
9. A táblázatos feladatoknál figyeljenek arra, hogy több oszlopban is lehetnek kitöltendő cellák. 
10. Kérjük, figyeljenek arra, hogy a feladatlap kitöltése után a Beküldés gombot lenyomják. 


Üdvözlettel 
a Szervezőbizottság
Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny

1. körlevél
Versenykiírás

2023/2024. évi Kitaibel-verseny


A Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny továbbra is csapatverseny lesz (csapatonként max. 3 fővel), azonban egyénileg is lehet indulni, de az elvárások ugyanolyanok lesznek, mint a több fős csapatok esetében. A versenyen a hazai középiskolai és gimnáziumi tanulók, valamint a hazánkkal szomszédos országok magyar tannyelvű, azonos évfolyamú (életkorú) tanulói vehetnek részt Felvidék, Erdély és Csángóföld, Horvátország, Kárpátalja, Muravidék és a Vajdaság területéről. A verseny továbbra is magyar nyelven kerül megrendezésre.

A tanulmányi verseny alapvető célja a természettudományos gondolkodásmód széleskörű elterjesztése, valamint a környezettudatos gondolkodás és magatartás fejlődésének elősegítése a középiskolás korosztálynál. Cél emellett az érdeklődő, tehetséges tanulók kiválasztása és természetvédelmi-ökológiai pályán történő elindulásának elősegítése.

A verseny a korábbi évhez hasonlóan 2 fordulós lesz. A versenyre a 9. és a 10., esetleg a 11. és 12. évfolyamon tanulók nevezését várjuk. A jelentkező csapatok számától és összetételétől függően, a verseny szervezői fenntartják annak lehetőségét, hogy korosztályok és/vagy iskolatípusok alapján több csoportban bonyolítsák le a versenyt.

Az első forduló online tesztből fog állni, amelyre előre kijelölt tananyagból, cikkekből, valamint Kitaibel Pál és Dr. Jane Goodall életének meghatározott részeiből kell felkészülni. A tananyaghoz kapcsolódó témakörök a következők lesznek: sejtek, szövetek, növénytan, állattan, ökológia, etológia.

A második – döntő – fordulót jelenléti formában rendezzük meg. A versenyzőknek itt is kell majd tesztet, illetve gyakorlati feladatokat megoldaniuk az előre kiadott témákból. Ezenkívül egy természetvédelmi vagy környezetvédelmi problémát kell feltárni, azzal kapcsolatban kutatást végezni, megoldási javaslatot kidolgozni és/vagy végrehajtani. A projektet a döntő előtt egy absztraktban, majd a döntő alkalmával egy 10 perces előadásban kell bemutatniuk a versenyzőknek.

A verseny törzsanyagát többek között az Állatvilág folyóiratban a tanév során megjelent biológiai, környezet- és természetvédelmi tárgyú publikációk, továbbá a program honlapján előzetesen megadott, interneten elérhető cikkek, tanulmányok képezik, kiegészítve Kitaibel Pál és Dr. Jane Goodall munkásságával, a nemzeti parkokra vonatkozó ismeretekkel, az év kiemelt élő (év fajai) és élettelen értékeivel, valamint ökológiai-környezetvédelmi témákra vonatkozó részismeretekkel. A gimnáziumi ökológiai tananyag mellett a sejtek, szövetek, növénytan, állattan, ökológia, etológia tananyag ismerete is elvárt. A versenyre való felkészüléshez bármely középiskolában használt tankönyv/tankönyvcsalád vonatkozó részei használhatóak és megfelelőek.

Anyagok a felkészüléshez
A versennyel kapcsolatos fontos időpontok:
 • 2023. október 20. Az első forduló anyagainak kijelölése az MBT honlapján
 • 2023. november 15. jelentkezési határidő
 • 2024. január 12. A verseny első fordulója (online, tesztfeladatok)
 • 2024. március 1. A döntőbe jutott csapatok jelentkezése a döntőre
 • 2024. április 10. Absztrakt leadása a döntőn bemutatandó projektről
 • 2024. április 22. Döntő (jelenléti, elméleti és/ vagy gyakorlati feladatok, projekt
 • bemutatása, helyszín: Győr, Széchenyi István Egyetem)

Az egyes fordulók teendői: 

1. forduló – online teszt
A teszt online formában kerül megrendezésre. A kitöltéshez szükséges linket a verseny előtt csak a regisztrált csapatok kapják meg, a megadott kapcsolattartó e-mail címére. A teszt kitöltésére megszabott időkeret áll majd rendelkezésre minden csapat számára. A felkészüléshez szükséges anyagok 2023. október 15. és 2023. december 15. között folyamatosan kerülnek fel az MBT és verseny honlapjára.

Időpont: 2024. január 12.

Jelentkezési határidő: 2023. november 15.
A jelentkezéshez szükséges link:  https://forms.gle/WRRCE8NAoGhTSXEd7
Maximálisan elérhető pontszám: 100 pont

Az országos döntőre továbbjutó csapatok teendői:

Jelentkezési határidő a döntőre: 2024. március 1.

A bemutatandó projekt absztrakt-ának elküldése
A projekt rövid bemutatását küldjék el pdf mentésként, maximum 1 oldal terjedelemben, 12-es betűmérettel, Times New Roman betűtípusban, sorkizártan és 1-es sortávval. A file címe: kit_az iskola neve kis betűkkel_választott csapatnév (pl. kit_dozsa_ebihal) Egyéni jelentkezőnek is meg kell adnia csapatnevet! Az absztrakt szükséges részletei: cím, szerző(k), iskola, felkészítő tanár, probléma felvetése és bemutatása, módszerek, illetve az eredmények, valamint a tervek rövid bemutatása és összegzése, kulcsszavak.
Beküldési határidő: 2024. április 10.2. forduló (döntő) – elméleti feladatok megoldása és a projektek bemutatása
A forduló jelenléti formában kerül megrendezésre. A helyszín ebben az évben is Győr, a Széchenyi István Egyetem Campusa. A csapatoknak az elméleti feladatok helyszíni megoldása mellett a korábban absztrakt formában beküldött projektet is be kell majd mutatniuk előadás formájában (PowerPoint segítségével), amelyben a csapat minden tagjának aktívan részt kell vennie, meg kell szólalnia. Az előadásra 10 perc, a zsűri által feltett kérdések megválaszolására pedig 3 perc jut minden csapatnál.

Időpont: 2024. április 22

Az értékelés szempontjai:
A zsűri a bemutatott anyagokat az alábbi szempontok figyelembevételével értékeli:
 • témaválasztás (aktualitás, önállóság, érdekesség)
 • helyi jelentőség megvalósulása (iskola vagy lakóhely környéke)
 • személyes érintettség megjelenése
 • kifejező cím
 • tagolódás (bevezetés, problémafelvetés, hipotézis, módszerek bemutatása,
 • eredmények, összegzés-kitekintés, értékelés)
 • tartalom
 • megoldási javaslat /akció minősége és megvalósíthatósága
 • a bemutatott ppt minősége (jól látható ábrák, táblázatok)
 • elmondott szöveg minősége (érthető, kerek magyar mondatok, logikus felépítés és
 • mondanivaló)
 • időkeret betartása
 • vitakészség

Az elméleti feladatok megoldásával megszerezhető pontok száma: 40 pont
Az absztraktra adható maximális pontszám: 10 pont
A bemutatóra adható maximális pontszám: 40 pont
Az első fordulóról a pontok 10%-a kerül beszámításra: maximum 10 pont
Összesen: 100 pont


Mentor-projekt lehetőségek (erről részletesen az MBT honlapján lehet tájékozódni):
 • Jane Goodall Intézet: Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek)
 • Csecserits Anikó és Lengyel Attila: iNaturalist-on működő inváziós növény projekt
 • Lehetőséget tudunk biztosítani még a Vadonleső és az MRT rovarhatározási
 • csoportjaihoz.

A további szükséges részletekről a későbbiek során folyamatosan küldünk tájékoztatást. A versennyel kapcsolatos információkat a Kitaibel-verseny honlapján (http://kitaibelverseny.hu) és a Magyar Biológiai Társaság honlapján (www.mbt-biologia.hu) is megtalálhatják. A verseny e-mail címe: kitaibelverseny@mbt-biologia.hu.

Üdvözlettel 
a Szervezőbizottság