MBT/Aktuális/Játékos barlangismeretek/
Játékos barlangismeretek

Rónaki László személye és tudományos munkássága a barlangkutatók között nemcsak Baranyában, hanem országosan, sőt nemzetközileg is ismert. Kis termetű, nagy munkabírású, alapos ember volt, még hetven éven túl is leszállt szeretett barlangjaiba. Hitvallása: "Mindent dokumentálni kell!" Tudományos eredményeit és kutatási módszereit jelenleg is használják a barlangkutatók. Hagyatéka lánya Rónaki Ildikó - jelenleg Olaszországban él - révén  2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya gyűjteményébe. A hagyaték barlangtérképeket, jelentéseket, kutatási adatokat, feltárások dokumentációit tartalmazza. A hagyaték iránti széleskörű kutatói és civil érdeklődés indította el egy Barlangkutató Konferencia szervezését és egy időszakos kiállítás építését. Mindkettő szervezésében több intézmény és egyesület is részt vett, helyet pedig a Janus Pannonius Múzeum biztosított mind a konferenciának, mind az időszakos kiállításnak. Rónaki László munkásságáról, a baranyai barlangkutatások mai eredményeiről, a fiatal barlangászok neveléséről, a turizmusról elhangzott előadások összefoglalói egy kötetben jelentek meg. Rónaki László kutatásai, a baranyai barlangkutatás története, a barlangjárás technikája és felszerelései, és a barlangok, mint a törvény erejénél fogva védett természeti értékek, kialakulásuk, fejlődésük a barlangalkotó kőzetek és a változatos cseppkőformák egy játékos, interaktív kiállítás keretében láthatók. A kiállítás 2023 december 7-től várhatóan 2024. július 30-ig tekinthető meg a JPM Természettudományi Múzeumban a Pécs, Szabadság u. 2. szám alatt.

Társaságunk az Agrárminisztérium által kiírt 2022. évi Zöld Forrás pályázat keretében támogatta, és részt vett a Baranyai Barlangkutatás Konferencia első rendezvényeként megtartott „Rónaki László emlékkonferencia” megszervezésében. Támogatta Rónaki László tiszteletére egy Emléktábla elhelyezését az Abaligeti-barlang bejáratánál, továbbá támogatta és részt vállalt a „Karszt-barlang-kutatás” című időszakos kiállítás szervetzésében és megvalósításában. 

A fenti interaktív kiállításhoz játékos on-line kitölthető munkafüzet is kapcsolódik „Lehetsz te is barlangkutató” címen, mely telefonon is használható és QR-kóddal is elérhető a kiállításban. A munkafüzet kitölthető otthon, de segítséget jelent a feladatok megoldásában a kiállítás megtekintése, mivel annak tematikájára épül. Jó szerencsét a kitöltéshez!

A játék indításához kattintson ide!